De crux van veranderen

Gepubliceerd op 2 augustus 2018 om 12:02

De supermarkt in het kleine stadje waar ik woon is verbouwd. Het heet nog steeds ALDI, maar de wanden zijn met veel rustiek hout bekleed. Het oogt nu meer als een winkel met een idee en niet als een veredeld pakhuis met koeling. Maar het belangrijkste dat anders is, is dat alles op een andere plek staat. Ik was er van de week zelf voor het eerst en er werd gemopperd. Loop je je rot te zoeken waar het spul staat. Ik vond het zelf best meevallen. Het is de ALDI, niet de IKEA, waar je sowieso het risico loopt te verdwalen. Lezen op de borden, kijken wat de logica achter het nieuwe winkelen bij de ALDI is en ik vond mijn spullen redelijk eenvoudig. Een keer blind langs de pasta gerechten gelopen, want daar stond tot voor de verbouwing het brood, maar verder geen probleem. 

Laatst las ik op social media dat een provinciale weg, dat mijn kleine stadje verbind met een tussenliggend dorp en een kleine stad 15 kilometer verderop, zestig kilometer zone zal gaan worden. In het tussenliggend dorp geld nu al een maximale snelheid van dertig kilometer en de rest van de weg kent zoveel bochten en bomen dat zeventig kilometer sowieso het maximum is. Die paar idioten die er honderd racen daargelaten. In de reacties werd flink gemopperd. En waarom? Wie met verstand rijdt weet dat je nu al amper harder kunt rijden en op de verbindingsweg naar nog een ander stadje mag je nu al niet harder dan zestig.  

Het enig constante, of een van de weinige constanten in het leven, zijn veranderingen. Een nieuwe baan, een verhuizing, een nieuwe relatie, het oude verbreken, je leven veranderd continu. Dag wordt nacht, nacht wordt weer dag. Licht wordt donker, donker wordt weer licht. De winter krijgt lente als vervolg, na de lente komt de zomer, daarna is het herfst, waarna het vervolgens weer winter wordt. De buurtsuper krijgt een nieuw jasje, verkeerssituaties worden gewijzigd. Het leven veranderd continu.

En soms verliezen we iemand. Ons dierbaar. Dat is een mega verandering en een hele klus om te verhapstukken. Daar gaat het in dit artikel niet om, maar naast het immense verdriet is het accepteren, verwerken, de reden waarom dat lastig is voor een deel onderhevig aan dezelfde klacht waardoor het nieuwe jasje van een buurtsuper lastig te accepteren kan zijn. 

 

Angst is de grote spelbreker bij het accepteren van veranderingen. Voor sommige mensen is een vast dagritme veranderen al een hele opgaaf, laat staan veranderingen die je worden opgedrongen. Angst zorgt ervoor dat je niet stabiel bent, je je niet stabiel voelt. Je hebt een factor nodig dat stabiel is, houvast, zoals een druk persoon wat rustiger kan worden van een kalm persoon. Als er angsten in je leven voel je je een zee met hoge woeste golven, het deint, beweeg en zorgt voor onrust. Vastigheden zijn dan welkom. Eten op vaste tijden, naar het café op vaste tijden en naar bed op vaste tijden geven stabiliteit, rust in de chaos van je gevoelsleven. 

Het laatste wat je dan wil is dat het om je heen veranderd. Als het wordt opgedrongen. De fijne buren gaan verhuizen, je krijgt ontslag. De markt is voortaan niet meer op woensdag maar op vrijdag. Maar dan ga je altijd een balletje slaan op de tennisbaan. Help. 

Veranderingen zijn niet tegen te gaan. Dat heet groei, evolueren en proberen, want niet alle veranderingen blijken te werken en als dat besef tot mensen doordringt heet het leren. Aan veranderingen valt niet veel te doen. Maar aan de chaos in je onderbuik, en als gevolg daarvan chaos in je hoofd, is wel wat te doen. Namelijk leren en begrijpen waarom je bang bent. Dat begint met je angst omarmen, koesteren, aandacht geven, of je een kind troost. Want als je het liefde en aandacht geeft, geeft het zijn angst prijs, zal het je zeggen waarom je bang bent, als je geduldig naar de stilte in jezelf luistert. 

Maar ga je dan niet ... veranderen? Dacht het wel. Maar in positieve zin. Je wordt een betere versie van jezelf. Zelfverzekerder, aardiger en veel meer jezelf, en jezelf, je ware ik, is iemand die heel graag ontdekt en gezien wil worden, ook al moet je daarvoor veranderen. 

Daar help ik je graag bij.  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.