Hoe ga ik om met HSP

Gepubliceerd op 14 mei 2018 om 09:39

Hooggevoelig of HSP, Hoog Sensitief Persoon is een deel van het karakter en houdt in dat het centrale zenuwstelsel op hoogspanning staat. Het is het verschil tussen 220 volt uit je wandcontactdoos en 320 volt, krachtstroom. Elektriciteit uit het stopcontact is al erg krachtig. Als we het vergelijk met normale stroom en mensen met een normaal gevoelsleven doortrekken, dan zijn mensen met een normaal gevoel al heel krachtig. Mensen met een hooggevoelig zenuwstelsel zijn het equivalent van krachtstroom, 320 volt. 

 

Energieën, emoties en geluid, afkomstig van mensen komen bij ons hard binnen. Ik vergelijk het weleens met een plons. Met een klein steentje kun je geen grote plons veroorzaken en dat is wat mensen met een normaal gevoel ervaren. Een klein steentje, een kleine plons en binnen een minuut is het water weer nagenoeg vlak, als een spiegel. Bij HSP -ers is het of er een rotsblok in het water wordt gesmeten. Het water spat hoog op en het is minutenlang in beweging voor het weer vlak zou zijn geworden, als men het bij één rotsblok had gelaten. Maar helaas, mensen zenden continu emoties en energieën uit en dat zijn heel veel rotsblokken. En geluiden komen daar nog eens bij, want als je boos bent praat je heel anders dan wanneer je blij bent, en als je pissig bent sluit je een deur of schuif je een stoel heel anders aan dan wanneer je enthousiast bent. 

 

Bijkomend probleem zijn de emoties van de HSP-er zelf. Als je bang bent en iemand is boos op je is het of je angst wordt bevestigd. Alsof je angst legitiem is. Maar niet alleen dat. Het voelt ook of je er nog een angst bij krijgt. Het scheelt daarom voor een HSP-er enorm veel als hij of zij zijn eigen schaduwkanten leert begrijpen. Angsten vooral, maar ook pijnen als afwijzing en verraad, want waar je zelf geen last van hebt kan door een ander niet erger of vermenigvuldigd worden. Leren begrijpen wat je zelf voelt geeft een gevoel van veiligheid. Het voelt al niet veilig als je zelf niet weet waarom je bijvoorbeeld bang bent. Het voelt ronduit beangstigend als je de angst van een ander er nog even bij krijgt. Leer jezelf begrijpen, want als je jezelf begrijpt, begrijp je een ander ook veel beter. Zoek hulp. Ik kan je helpen.

 

Voelen met 320 volt hoeft niet eng te zijn. Zelfstudie heeft mijn leven prettiger gemaakt. Ik ben zekerder van mezelf, opener, omdat ik weet wat mensen zenden en dat het niet over mij gaat. Ik kan nu kiezen of ik er iets mee wil. Natuurlijk blijven feestjes een ramp. Meestal zijn ze voor mij voortijdig ten einde, want hooggevoelig ben je een leven lang. Maar voelen met 320 volt en op een gezellig feest letterlijk het gevoel hebben dat je wordt bekogeld met stenen, in de vorm van wat mensen naar je sturen, energieën, emoties en geluiden, dat is voor ons al snel niet te doen. Dan raken we vol, als een batterij. Maar waar een batterij vol op zijn best is, zijn wij leeg op ons best. Dat klopt ook wel. Batterijen van 320 volt bestaan niet. Zo uniek zijn wij.   

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.