Hoe kom je van een angst af.

Gepubliceerd op 12 mei 2018 om 10:54

Iedereen heeft weleens angst. Voor een toespraak, voor kritiek, voor hoogten, voor spinnen, de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Het kan een mens belemmeren in zijn doen en laten, en vooral tegenwerken bij het behalen van doelen en wensen. Maar wat doe je eraan? Toch maar met een rode kop die toespraak houden? Met bibberende knieën op de ladder om de dakgoten schoon te maken? Dat hoeft niet. Wim Sonneveld zei het al tegen een man die bovenop een ladder een gat in de muur stond te hakken; dat mot je een ander laten doen. Maar je kunt het ook zelf en het is niet eens een helse opgave. 

 

   

Het belang erkennen. 

Natuurlijk is een baan belangrijk. De ijskast moet gevuld blijven en je wilt een extra zakcentje voor leuke dingen. Maar is het echt zo erg om een keer afgewezen te worden? Misschien is de volgende vacature wel precies wat je zoekt. Een baan met volop mogelijkheden om al je talenten en passies te benutten. De baan waarbij je werd afgewezen was misschien maar lopende band werk, oersaai en eentonig. 

Van een dikke vette spin zou je je af kunnen vragen of het dier wel weg moet? Hij vreet je ijskast niet leeg, en zolang jij hem niks doet zal hij jou ook niks doen. Nog een gedachte; misschien is die spin wel net zo bang voor jou als jij voor hem. 

Erkennen dat je een keer mis kunt kleunen, erkennen dat er meer kansen zijn en komen, erkennen dat je niet alles nodig hebt om je doelen en wensen te bereiken, voorkomt angst en maakt plaats voor vertrouwen. Je krijgt geloof in jezelf en in de toekomst. Ik heb voorlopig een beurs uit mijn hoofd gezet. Ik had mij daar willen presenteren, maar ik ben deze week voor de tweede keer op een zijspoor gezet. Daarom ga ik voor wat ik wel kan en mag doen, de zomermarkt in Winterswijk en de braderie in Ruurlo. En wie weet sta ik over twee jaar toch nog op die beurs. 

 

 

Bang voor de bang. 

Ik ben bijna een halve eeuw bang geweest voor het niet bedacht kunnen zijn op een harde knal. Ik bedoel niet dat ik van mensen keer op keer  een knal voor mijn harses kreeg. Ook die zie je niet altijd aankomen. Ik bedoel vuurwerk, rotjes, vuurwapens. Dat je naar links kijkt en het rechts plots boem doet, omdat iemand het leuk vindt om een rotje af te steken.  

In stadion De Vijverberg, thuishaven van De Graafschap, maakte ik dat letterlijk mee. Ik keek naar de actie links bij het andere doel en rechts op de tribune deed het keihard boem. Kort daarna werd er vuurwerk op het veld gegooid en deed het nog eens boem. 

Omdat ik al bezig was met zelf heling had ik al pijn leren herkennen. Nog natrillend van angst voelde ik dat ik door het vuurwerk was verraden. Maar hoe kon ik dat vertalen naar het moment bijna vijftig jaar eerder, drie jaar oud, een paar dagen voor 1969 begon, rustig slapend in mijn bed, bijeen gebonden rotjes, een projectiel met meer kracht, die harde knal in de steeg naast ons huis, plotseling, uit het niets?

Hoe kon dat verraad zijn? 

Dat is het punt waarom aannames en verwachtingen ons zo vaak de das om doen. De verwachting dat ik een uur of acht rustig en veilig in mijn eigen bed, met mijn ouders in de buurt, mocht slapen, werd bruut omver geworpen. De harde knal zorgde ervoor dat het in mijn eigen huis, mijn eigen bed en in mijn lijf alles behalve veilig voelde. Mijn aanname, hoe kinderlijk ook en wellicht bevestigd door mijn moeder met een goed bedoelde opmerking, had opeens geen waarde meer. Het was niet veilig. Het voelde niet veilig. Voor mijn gevoel. In werkelijkheid was het veilig. In werkelijkheid was er helemaal niet zoveel gebeurd. Maar het voelde wel even of er een bom was ontploft. Ik stond wel te beven. Ik stond wel te huilen. Ik was me wel te pletter geschrokken. Ik was wel drie jaar oud. En omdat ik toen niet kon begrijpen dat het "maar" rotjes waren, bijeen gebonden tot een mini bommetje, bleef mijn angst.    

Nu ik dat weet is mijn angst gedoofd. 

Leer je angst begrijpen. Begrip voor alles scheelt enorm veel. Ik kan je daar bij helpen. Laat je niet belemmeren door iets dat heel simpel uit jou mooie wereld kan worden geholpen. 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.