De vier elementen om jezelf te zijn.

Gepubliceerd op 12 mei 2018 om 10:52

Om te kunnen leven, te kunnen zijn en iedere situatie het hoofd te kunnen bieden is het belangrijk om jezelf te leren kennen, want als je jezelf niet begrijpt, begrijp je ook niet waarom situaties zich (blijven) voordoen. Het leven bied je nu eenmaal wat je nodig hebt. Je wilt vooruit, je wilt meer van het leven, je wilt dromen, wensen en verlangens doen uitkomen, maar als je niet weet waarom het maar niet wil lukken, het niet gaat zoals jij het in je hoofd had, dan mag je bij jezelf te rade gaan. 

 

Observeren.

Liefdevol naar jezelf kijken. Niet oordelen, maar kijken, als een toeschouwer. Het kan helpen door je een waarnemer voor te stellen. Ik heb een mannetje rechts boven mij. Het enige wat hij doet is kijken, gewoon kijken. Hij is het die liefdevol tegen mij zegt; 'je been slaapt." of hij zegt; "je loopt gebogen." Hij zegt niet; "Loop rechtop." Ik mag zelf bepalen of ik rechtop wil lopen. Hij wijst mij er alleen op. 

Maar je kunt ook naar jezelf kijken. Liefdevol kijken naar hoe je beweegt, naar wat je houding is, naar je gedrag. Kijken zonder je schuldig te voelen of het jezelf kwalijk te nemen, want met de volgende elementen leer je het waarom van je houding of gedrag. 

Klik hier om een tekst te typen.

Voelen.

In jezelf voelen. Gewoon voelen wat je voelt. Wederom zonder te oordelen. Voel je angst, je frustratie, je boosheid. Laat het toe. Voel het als iets dat gekoesterd wil worden, als een kind dat getroost wil worden. Laat toe dat je het voelt. Laat toe dat je het mag voelen. Wees niet boos of bang omdat je het voelt, want het gaat weer weg. En als je het begrepen hebt blijft het weg. 

Begrijpen.

Het begrijpen van wat je waar hebt genomen of van wat je hebt gevoeld, is lastiger. Waarom irriteer je je mateloos aan een collega? Is hij populair bij de vrouwen? Is hij altijd bezig met grappen; plakt hij je auto vol met tape of vult hij het met heel veel balletjes? Dat zijn momenten om te leren begrijpen waarom die man je zo irriteert. Omdat je ook populair wilt zijn bij de vrouwen? Of omdat hij jou als een van de weinige vrouwen geen aandacht schenkt en jij dat stiekem best graag wilt? Omdat je hem weleens een poets zou willen bakken, maar nooit ideeën hebt, of omdat hij het steeds doorheeft, of omdat je het niet durft? Dat is leren begrijpen. Leren om verder te kijken dan wat je voelt. 

 

Helen.

Helen is loslaten wat je hebt waargenomen, je hebt gevoeld en hebt geleerd. Helen is accepteren waarom je angst hebt gevoeld, waarom je gedrag was zoals je dat bij jezelf hebt gezien. Helen is spijt betuigen naar jezelf omdat je gedrag niet fraai is geweest, omdat je bang bent geweest, omdat je jezelf pijn hebt laten doen, omdat je er niet anders mee om kon gaan en je niet je mooie zelf kon zijn. Helen is jezelf vergeven, vergeven dat je je mooie zelf in de steek hebt gelaten voor een lelijke vervanger. 

 

Dat zijn de vier elementen - als ik heel populair zou willen zijn, zou ik ze tools moeten noemen - om meer inzicht in jezelf te krijgen, in hoe je een persoon of situatie beoordeeld, hoe je je daarna gedraagt, wat je op dat moment voelt en waarom je het voelt. Hiermee kun je jezelf verbeteren en helen op elk gebied. In je dagelijkse leven doe je dat tenslotte ook; je observeert, je voelt, je verwerkt, maar het begrijpen doe je niet. Dat is niet zo heel gek, want als je je vernederd voelt begrijp je in veel gevallen niet waarom, dat zorgt voor angst, dat weer voor chaos in je denken, en dat weer voor een onveilig gevoel in jezelf, wat weer tot meer angst leid. Of de ME bij je binnen valt. Je zit rustig tv te kijken en plots beuken mannen met wapens en helmen je voordeur uit het kozijn. Plots ben je geen baas meer in je eigen huis. Dat lijkt mij wel onveilig. Maar met de elementen kun je weer baas worden in je eigen lijf en dat zo houden. Veilig en vertrouwd. Pais en vree. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.